Alles over zonneschermen... en meer tips tegen de hitte

Heerlijk die zomerse temperaturen, maar hoe zorg je ervoor dat het binnenshuis en in de tuin koel blijft? Wij geven een paar handige tips!

Alles over zonneschermen... en meer tips tegen de hitte

1) Zoek verkoeling met een zonnescherm

Zeker als je een huis en tuin op het zuiden hebt, is een zonnescherm buiten een uitkomst. Je houdt het huis koel én je creëert een schaduwrijke buitenplek waar je heerlijk kunt zitten. Wie op zoek gaat naar een zonnescherm, ook wel terraszonwering genoemd, komt allerlei opties tegen. Kies je voor een vrijstaand zonnescherm of een knikarmscherm? En voor handmatige of elektrische bediening? We begrijpen dat de keuze lastig kan zijn.

Allereerst is het handig om te bepalen hoe groot het zonnescherm moet zijn. Zo is de Fiora Grande geschikt voor brede gevels, tot ruim 7 meter breed. De sierlijke en compacte Fiora Compact is juist weer handig voor kleine ramen, terrassen en smalle gevels. Voor grotere open ruimtes is een vrijstaand zonnescherm soms handiger. Bekijk dus goed voor welk raam of welke ruimte je een zonnescherm nodig hebt.

Qua bediening zijn er ook verschillende mogelijkheden. Standaard worden onze zonneschermen met elektrische bediening geleverd, zodat je deze moeiteloos in- en uit kunt schuiven. Wil je nog een stapje verder gaan, dan kies je voor volautomatische zonwering, dat inspeelt op actuele weersomstandigheden. Als de zon schijnt, schuift zo’n elektrisch zonnescherm vanzelf uit en bij te veel wind trekt het automatisch in. Ideaal voor als je niet thuis bent.

Ben je benieuwd welke zonwering voor jouw huis geschikt is? Klik hier voor een volledig overzicht van onze collectie zonneschermen.

2) Sluit ramen en deuren

Naast goede (terras)zonwering zijn er meer tips en tricks om verkoeling te zoeken in huis. Een welbekende maar belangrijke tip: houd op hete dagen juist de ramen en deuren zoveel mogelijk dicht. Je hebt misschien de neiging om alles open te zetten, maar dan komt de warme lucht juist naar binnen en dan loopt de temperatuur snel op. Zet pas ’s avonds alles open en zorg dat het huis goed doortocht.

Op plekken waar je geen zonnescherm hebt, kan goede raambekleding ook veel warmte tegenhouden. Duette® Shades hebben bijvoorbeeld een isolerende werking dankzij de innovatieve honingraatstructuur, maar een verduisterend rolgordijn is ook effectief.

3) Investeer in planten en bomen

Laat tenslotte de natuur haar werk doen. Het klinkt logisch, maar door extra planten en bomen rondom je huis te plaatsen, zorg je voor meer schaduw en dus meer verkoeling. Laat bijvoorbeeld blauwe regen of klimop tegen het huis groeien. Een plat dak kun je mooi omtoveren in een groen dak. En ook binnenshuis kunnen planten de temperatuur zelfs iets doen dalen. Zo staan de palm, ficus en sanseveria bekend als licht verkoelende kamerplanten. Geef ze wel genoeg water!